Ik twijfel over het nut van veel verschillende medicijnen
Ja
Nee

ZORGZINE #4

E-health

Digitaal dokteren in 2012. Wat kan er al?

  

Persoonlijke assistent voor het leven via thuiszorg

lees meer

Ouderen kunnen via dit systeem en een beeldscherm (televisie) met zorgverleners praten en bijvoorbeeld hun medicijnen of wond laten zien. Als u vragenlijsten invult over een chronische ziekte geeft een digitaal ‘gezondheidsmaatje’ advies op maat.
Daarnaast kunt u via het beeldscherm met familie of vrienden communiceren of gamen.
Of meedoen aan een sportles, waarbij u ook vragen kunt stellen.

Patiënten én zorgverleners ontmoeten op Mijn Zorgnet

lees meer

Mijn Zorgnet biedt een veilige omgeving (inloggen met DigiD) om groepen te vormen met andere patiënten én zorgverleners rond een bepaalde ziekte. U plaatst uw vragen op een persoonlijke omgeving en krijgt antwoorden van dokters, andere patiënten, fysiotherapeuten en mantelzorgers. Omgekeerd kunt u ook anderen helpen met uw ervaring en kennis. Er zijn al bijna 500 community’s.

Slimme pillendoos onthoudt meer dan u

lees meer

Er zijn allerlei slimme pillendoosjes. Ze slaan op wanneer u uw medicijnen pakt en sturen u een sms-je als u uw pillen vergeet. Het doosje kan de informatie ook doorsturen aan uw arts of verpleegkundige.
Er bestaat in de VS al een ‘smart pill’. Als de patiënt die pil doorslikt, geeft een microchip in de pil dit door aan de arts via een apparaatje dat de patiënt bij zich draagt. ‘Big doctor is watching you’. Maar alleen als u dat wilt.

Meten is weten

lees meer

Je eigen gezondheid meten is dé trend van 2012. Een digitale camera in uw iPad of laptop kan bijvoorbeeld uw bloeddruk, ademhaling en zuurstofgehalte bepalen aan de hand van kleine verschillen in de kleur van uw huid. De verschillen worden vergeleken met waarden uit eerder onderzoek. De camera en een app geven aan of het beter of slechter met u gaat en kunnen hierover uw arts informeren. In de toekomst kunt u ook een hartfilmpje maken met uw smartphone.

De dokter in uw huiskamer

lees meer

UMC St. Radboud lanceerde begin april Face Talk, een veilige manier van Skypen. Met een computer of tablet met webcam en een internetverbinding gaat u in gesprek met uw arts. Vanuit uw huiskamer of vanaf uw vakantieadres. Het bespaart u tijd en reiskosten. Bovendien kunt u het gesprek nog eens rustig terugkijken, al dan niet met een familielid of vriend.

Voor iedere kwaal een app

lees meer

Een speelse app om kinderen voor te bereiden op een bezoek aan een ziekenhuis of een hooikoortsapp die een overzicht geeft van pollen in uw omgeving. Met de Diapp kan de diabetespatiënt snel een maaltijd samenstellen met precies genoeg koolhydraten. En de Borstkankerapp geeft met filmpjes uitleg over diagnose en behandeling en leert vrouwen hoe ze hun borsten goed controleren. Ook patiënten ontwikkelen apps. Stem op de beste medische app.