Ik twijfel over het nut van veel verschillende medicijnen
Ja
Nee

ZORGZINE #20

Een ziek kind

Bereid uw kind goed voor en sluit aan op zijn leeftijd

lees meer

Voor kinderen is een behandeling in het ziekenhuis spannend. Bereid uw kind voor en sluit aan bij zijn ontwikkeling. Kinderen tussen 3 en 6 jaar kunt u het beste pas een dag van tevoren precies uitleggen wat er gaat gebeuren. Wel kunt u al eerder globaal uitleggen dat hij naar het ziekenhuis moet. Vanaf een jaar of zes kunnen kinderen langer vooruitkijken.
Plaatjes, een boekje of een filmpje geven jonge kinderen een beeld van wat er gaat gebeuren. Vertel uw kind ook eerlijk dat hij pijn kan hebben en zich naar kan voelen na een operatie. Anders verliest hij vertrouwen. Vertel dat u bij hem blijft.

Blijf bij uw kind

lees meer

Kinderen tot drie jaar kunnen al in paniek raken als u even weg gaat (scheidingsangst). Ook oudere kinderen die ziek zijn kunnen angstig worden als er geen vertrouwde volwassene bij ze in de buurt is. Ze kunnen zichzelf dan onvoldoende geruststellen. Als ouder kunt u uw kind als geen ander troosten.

In het ziekenhuis mag u overal bij zijn: bij het inleiden van de narcose, het ontwaken of het maken van een MRI-scan. Ook ’s nachts kunt u in de meeste ziekenhuizen bij uw kind blijven slapen (rooming-in).

Benoem de gevoelens van uw kind

lees meer

Ziek zijn roept emoties op, maar kinderen begrijpen hun eigen en uw emoties nog onvoldoende. Dat kan beangstigend zijn. Daarom is het belangrijk dat u de gevoelens van uw kind benoemt en ze in verband brengt met de ziekte. Dan helpt u hem om te gaan met heftige gevoelens en ze te accepteren. 
Ook als uw kind bijvoorbeeld -weer- in bed plast, kunt u uitleggen hoe dat komt, dat het niet erg is en dat het vanzelf weer goed komt.

Natuurlijk merkt uw kind soms ook dat u verdrietig bent omdat hij ziek is. Leg uit waarom u verdrietig bent. Zo voorkomt u dat uw kind zich schuldig gaat voelen.

Zorg voor afleiding

lees meer

Afleiding helpt ons om stress en pijn even te vergeten. Laat uw zieke kind daarom vooral lekker spelen, als hij daar zin in heeft. Doe een spelletje of laat hem naar een leuk filmpje kijken.

In ziekenhuizen zijn volop mogelijkheden voor kinderen om te spelen. Laat vooral ook vriendjes en vriendinnetjes op bezoek komen. Uw kind geeft zelf wel aan of hij dat aankan. Let wel op tekenen van vermoeidheid en overleg met de verpleging wat uw kind kan en mag.

Organisaties als Make-a-Wish zijn waardevol voor ernstig zieke kinderen doordat ze hun wensen vervullen.

Weet dat uw kind rechten heeft

lees meer

Kinderen hebben net als volwassenen patiëntenrechten. Als u weet waar uw kind recht op heeft, zult u bepaalde dingen gemakkelijker vragen. Zo hebben alle kinderen recht op begrijpelijke informatie over de behandeling, op hun niveau. En kinderen van 12 tot 16 jaar mogen samen met u en de arts meebeslissen over hun behandeling. Vanaf 16 jaar mogen kinderen zelf samen met de arts beslissen.

U heeft ook het recht om samen met uw kind een behandeling en een ziekenhuis te kiezen dat bij uw kind past.

Zorg dat het na de opname thuis goed is geregeld

lees meer

Het is fijn als uw kind weer naar huis mag. Maar het kan ook onzekerheid geven. Wat moet u bijvoorbeeld doen als uw kind zieker wordt? En hoe moet u hem verzorgen? Vraag in het ziekenhuis een duidelijke instructie, van medicijnen tot eten en drinken. Oefen zo nodig met de verpleegkundigen bepaalde handelingen. Vraag informatie op papier en schroom niet om vragen te stellen.
Zorg dat u een telefoonnummer en mailadres bij de hand heeft van de (huis)arts of verpleegkundige. Regel van tevoren ook medicijnen, hulpmiddelen en thuiszorg.