Ik twijfel over het nut van veel verschillende medicijnen
Ja
Nee

ZORGZINE #16

‘Gezonde’ apps

Drie stappen

In de app-winkel van uw smartphone of tablet vindt u verschillende soorten gezondheidsapps. Zo zijn er apps waarin u medische gegevens kunt bijhouden en apps die meten hoeveel u bijvoorbeeld beweegt. Daarnaast zijn er apps die informatie geven zoals een medisch woordenboek in zeven talen. Zelfs het meten van hartslag of bloeddruk is mogelijk. Hoe vindt u in het grote aanbod een geschikte app? In drie stappen naar een goede keuze.

Bepaal uw doel

lees meer

Bepaal uw doel

Veel mensen vinden het leuk om in de App store (Apple) of Play store (Android) te kijken en apps uit te proberen. Dat geeft een beeld van de mogelijkheden, en veel apps zijn gratis. Maar als u op zoek bent naar een app om meer grip te krijgen op uw gezondheid, bepaal dan eerst wat u wilt bereiken. Wilt u meer bewegen, gezond eten of uw medisch dossier bijhouden? Of wilt u inzicht krijgen in het verloop van uw ziekte of leefstijl? Een doel helpt u een geschikte app te kiezen. Kijk ook of een app voor leken is bedoeld.

1

Kies kritisch

lees meer

Kies kritisch

Er is nog geen controle op de medische inhoud van apps en geen keurmerk voor kwaliteit en betrouwbaarheid. CE staat alleen voor ‘in overeenstemming met Europese regels’. Wees daarom kritisch. Beoordelingen van deskundigen en van andere gebruikers kunnen u helpen om een goede app te kiezen. U vindt ze op de Digitale Zorggids. Kijk wie de app heeft ontwikkeld. En ga in de algemene voorwaarden (onder privacy) na wat er gebeurt met (medische) gegevens, die u invoert. Is er bijvoorbeeld een wachtwoord nodig om bij uw gegevens te komen?

2

Overleg met uw zorgverlener

lees meer

Overleg met uw zorgverlener

Als u een app gaat gebruiken die functies als bloeddruk en bloedwaarden meet, is het verstandig om uw dokter hierover te informeren. Overleg of de metingen betrouwbaar zijn. Of dat u de waarden beter anders kunt (laten) meten. Misschien weet uw zorgverlener wel een betere app voor u.
Als u sport of een dieet volgt met een app die u aanmoedigt om veel calorieën te verbruiken, is overleg met uw zorgverlener ook nuttig. Zeker als u niet topfit bent.

 

3