Ik twijfel over het nut van veel verschillende medicijnen
Ja
Nee

ZORGZINE #12

Hulpmiddelen

Drie mogelijkheden

Als u een beperking heeft, kunnen hulpmiddelen u helpen om beter te functioneren en prettig te leven. Vanaf 2013 worden hulpmiddelen niet meer vergoed vanuit de AWBZ, tenzij u in een instelling verblijft. Hoe kunt u hulpmiddelen voor gebruik in en om huis nu vergoed krijgen en welke hulpmiddelen moet u zelf betalen? Drie mogelijkheden.

Basispakket zorgverzekering

lees meer

Basispakket zorgverzekering

Hulpmiddelen voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging of voor een speciale aandoening zitten vanaf 1 januari 2013 in het basispakket. Van stomazakje tot zuurstofapparaat of aangepast bed. Voor een vergoeding heeft u vaak toestemming van uw zorgverzekeraar nodig.

Voor het lenen van een hulpmiddel betaalt u geen eigen bijdrage of eigen risico. Voor aanschaf geldt een eigen risico en soms een eigen bijdrage of maximumvergoeding. Uw keuze kan beperkt zijn.

basispakket

De gemeente (Wmo)

lees meer

De gemeente (Wmo)

Voor hulpmiddelen die u helpen om langer zelfstandig te wonen en te leven, kunt u aankloppen bij de gemeente. Het gaat dan vooral om woningaanpassingen (zoals beugels, een traplift, een aangepaste douche of toilet of douchestoel) en vervoer (scootmobiel, rolstoel). Er moet altijd sprake zijn van langdurig gebruik en medische noodzaak.
U kunt ook een persoonsgebonden budget krijgen, waarmee u zelf een hulpmiddel aanschaft. Gemeenten zijn vrij in de uitvoering en kunnen bijvoorbeeld een eigen bijdrage vragen.

gemeente

Zelf betalen

lees meer

Zelf betalen

Eenvoudige loophulpmiddelen zoals de rollator, wandelstok en krukken moet u zelf betalen. Voor kortdurend én langdurend gebruik.
U kunt deze hulpmiddelen huren of kopen in een thuiszorgwinkel of hulpmiddelencentrum. Bij sommige aanbieders kunt u loophulpmiddelen de eerste weken gratis lenen. Soms geldt dit aanbod alleen voor leden. Daarna betaalt u een huurbedrag per week (circa 2 euro per kruk). Er zijn ook tweedehands loopmiddelen te koop.

 

portemonnee