Ik twijfel over het nut van veel verschillende medicijnen
Ja
Nee

ZORGZINE #12

Hulpmiddelen

Vraag advies over hulpmiddelen voor uw beperking

lees meer

Voor veel beperkingen bestaan goede hulpmiddelen. Op de hulpmiddelenwijzer van Vilans kunt u nagaan welke hulpmiddelen er zijn voor uw beperking. Verder kunt u bekijken welke merken, typen en uitvoeringen er te koop zijn, waar ze te koop zijn en wat ze kosten. U kunt op beperking én hulpmiddel zoeken.
Ook Handy Wijzer geeft een overzicht.
Een ergotherapeut kan u persoonlijk adviseren. De zorgverzekeraar vergoedt ergotherapie (maximaal 10 uur per jaar). 

Ga na hoe uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoedt

lees meer

De meeste zorgverzekeraars hebben een ABC met alle zaken die ze vergoeden. Hier treft u ook hulpmiddelen aan. U klikt op het hulpmiddel (bijvoorbeeld Aangepast bed) en ziet dan hoeveel er wordt vergoed en met welke aanbieders uw verzekeraar een contract heeft. Vaak krijgt u een hogere vergoeding bij een aanbieder met een contract. Dit hangt ook af van uw polis. U ziet of een eigen risico en/of eigen bijdrage geldt. En welke beperkingen er zijn.
Zorgverzekeraars hebben ook een Reglement Hulpmiddelen.

Informeer bij het Wmo-loket

lees meer

Als er aanpassingen nodig zijn om u in uw huis te kunnen verplaatsen of om het toilet of de badkamer te gebruiken, vraag dan een woonvoorziening aan bij het Wmo-loket van uw gemeente. Ook als u langer dan zes maanden een rolstoel of scootmobiel nodig heeft, is dit het juiste adres.

De gemeente werkt met vaste leveranciers. Wilt u zelf een aanbieder kiezen, vraag dan een persoonsgebonden budget aan. Informeer ook of u een eigen bijdrage moet betalen.

Schaf geen hulpmiddel aan zonder toestemming

lees meer

U heeft toestemming nodig van de gemeente of uw zorgverzekeraar voordat u een hulpmiddel aanschaft of leent of uw huis laat aanpassen. Tenminste als u een vergoeding wilt. Hiervoor heeft u een medische verklaring/diagnose nodig en een offerte van de leverancier. 
Als u naar een gecontracteerde leverancier gaat, heeft u soms geen toestemming nodig. Dit staat dan op de website van uw zorgverzekeraar bij de informatie over het hulpmiddel. Bel altijd even als u de informatie niet duidelijk vindt.

Breng uw wensen goed in kaart

lees meer

Maak voordat u een hulpmiddel aanschaft een lijstje met wat u belangrijk vindt, zoals veiligheid, eenvoudige bediening, stabiliteit, passend bij uw lengte en gewicht, service, etcetera.

Bedenk ook wat u niet wenst, zodat u geen overbodige extra’s krijgt. Een aantal hulpmiddelen kunt u eerst uitproberen voordat u ze definitief aanschaft. Dan weet u zeker of het wat voor u is.

Geef hulpmiddelen een tweede leven

lees meer

Veel hulpmiddelen krijgt u in bruikleen van de zorgverzekeraar. Deze gaan weer terug naar de verzekeraar als u ze niet meer nodig heeft. Hulpmiddelen die u heeft aangeschaft kunt u een tweede leven geven. Bijvoorbeeld via: