Ik twijfel over het nut van veel verschillende medicijnen
Ja
Nee

ZORGZINE #2

kiezen

Zes praktische tips...

  

Bepaal wat voor u zwaar weegt (uw keuzecriteria)

lees meer

Bij een moeilijke operatie vinden patiënten bijvoorbeeld de ervaring van de specialist en zijn resultaten belangrijk (hoe vaak slaagt een operatie?). Bij een eenvoudige operatie kan wachttijd een grote rol spelen en voor ouderen telt misschien de afstand. Als u een specialist wilt kiezen, bepaal dan eerst wat voor u het zwaarst weegt (uw keuzecriteria).

Raadpleeg keuzewebsites gericht

lees meer

Lees beoordelingen over artsen door andere patiënten op ZorgkaartNederland.nl en zet die ervaringen af tegen wat voor u telt. En als u wilt weten hoe vaak een behandeling in een bepaald ziekenhuis wordt verricht, kunt u dat opzoeken op Kiesbeter.nl Zoekt u een ziekenhuis in de buurt? Bekijk dan eerst de prestaties van de drie dichtst bijzijnde ziekenhuizen. Zo verdrinkt u niet in de informatie.

Bespreek met uw huisarts wat u belangrijk vindt

lees meer
U kent uw criteria en heeft misschien al op keuzesites gekeken. Zo heeft u voldoende bagage voor een gesprek met de huisarts. Vraag hem om met u mee te denken over de beste behandelaar voor u. Vertel bijvoorbeeld dat reisafstand voor u geen enkel punt is of juist wel.

Overschat ziekenhuisvergelijkers niet

lees meer

Het aantal websites dat ziekenhuizen vergelijkt groeit (zoals van Independer, CZ, VGZ), maar ze zijn allemaal gebaseerd op dezelfde informatie. Dit geldt ook voor de ranglijsten van het Algemeen Dagblad en dr. Yep. U hoeft deze vergelijkers dus niet allemaal te bekijken. Voor kieswijzers van patiëntenorganisaties is vaak andere informatie verzameld. Informatie die patiënten belangrijk vinden.

Vraag wat uw specialist in huis heeft

lees meer
Als u een advocaat of belastingadviseur zoekt, vraagt u waarschijnlijk waarin hij gespecialiseerd is en hoeveel ervaring hij heeft in uw zaak. Zo mag u ook uw medisch specialist vragen hoe vaak hij een behandeling doet en wat de gemiddelde resultaten zijn. Als hij zelf patiënt wordt, zoekt hij dat ook uit.

Houd uw zorgverzekeraar goed in de gaten

lees meer

De kosten van de ziekenhuizen stijgen teveel. Een reden voor een aantal zorgverzekeraars om het aantal contracten te beperken. Dat betekent dat u als verzekerde opeens minder keuzevrijheid krijgt of moet bijbetalen. Wilt u keuzevrijheid, kies dan een zorgverzekeraar die u die vrijheid blijft bieden.