Ik twijfel over het nut van veel verschillende medicijnen
Ja
Nee

ZORGZINE #23

Veel Medicijnen

Tips

 

Bereid het gesprek over uw medicijnen goed voor

lees meer

Schrijf van tevoren op wat u wilt bespreken met uw huisarts of apotheker. Belangrijk zijn uw ervaringen met uw medicijnen. Heeft u het idee dat ze (nog) helpen? Ervaart u bijwerkingen en welke klachten heeft u dan? En wanneer heeft u hier vooral last van? Het is handig om dit een aantal dagen bij te houden. Schrijf ook uw vragen alvast op.
Bespreek uw ervaringen en vragen vooraf met uw partner, een familielid of de wijkverpleegkundige. Zo ziet u geen dingen over het hoofd.

Vertel welke medicijnen u allemaal gebruikt

lees meer

Neem alle medicijnen (of de verpakkingen) mee naar het gesprek en geef van tevoren door wat u gebruikt. Niet alleen de medicijnen die u op recept krijgt, maar ook medicijnen die u zelf koopt bij de drogist, apotheek of supermarkt, zoals pijnstillers (aspirine, paracetamol e.d.), vitaminepillen, homeopathische middelen en neussprays.

Deze kunnen invloed hebben op het gebruik van uw andere medicijnen. Dat geldt ook voor het gebruik van alcohol.

Vraag of er iemand met u mee gaat

lees meer

U kunt uw partner, een vriend(in) of familielid vragen om bij het gesprek over uw medicijnen te zijn.

Hij of zij kan u helpen om al uw vragen te stellen en de informatie van de huisarts of apotheker helpen onthouden of opschrijven.

Na het gesprek kunt u de adviezen samen nog eens rustig doornemen.

Vertel uw zorgen en verwachtingen over uw medicijnen

lees meer

Twijfelt u aan het nut van een medicijn? Zou u liever minder medicijnen gebruiken? Of lukt het u niet om bepaalde pillen door te slikken? Vertel de huisarts of apotheker over uw zorgen.
Vertel ook wat u van de medicijnen verwacht en of dat wordt waargemaakt.

Het is ook belangrijk om te vertellen dat u bepaalde medicijnen soms bewust niet slikt of dat u weleens wat meer pillen gebruikt. Ook als u uw medicijnen soms vergeet, moet u dat zeker vertellen. Want daar zijn handige oplossingen voor.

Denk en beslis mee over veranderingen

lees meer

Uw huisarts en apotheker kijken na het eerste gesprek of er aanpassingen nodig of mogelijk zijn in uw medicijnen. Ze houden daarbij rekening met uw wensen en klachten. In een tweede gesprek worden de adviezen met u besproken.

Vertel of u de voorgestelde veranderingen ziet zitten. Alleen als u het met de adviezen eens bent, voeren uw huisarts en apotheker veranderingen door. Het doel is een zo goed mogelijke behandeling die bij u past en waar u zich beter bij voelt.

Neem bij twijfels of vragen contact op met de huisarts of apotheker

lees meer

Heeft u na het gesprek nog vragen of twijfels? Of werkt een verandering in medicijnen toch niet zo goed? Neem dan altijd contact op met uw huisarts of apotheker.

Het doel van de medicijnbeoordeling is dat het beter of gemakkelijker voor u wordt.
Wacht niet met het stellen van uw vragen tot de volgende medicijnbespreking. En pas nooit zonder overleg het gebruik van uw medicijnen aan.