Ik twijfel over het nut van veel verschillende medicijnen
Ja
Nee

ZORGZINE #11

Ouderenzorg

Drie veranderingen

Het kabinet wil fors bezuinigen op ouderenzorg. Gemeenten worden verantwoordelijk voor een groot deel van de AWBZ-zorg, maar krijgen daarvoor minder geld. De plannen worden nog in de Tweede Kamer besproken. Maar als deze plannen doorgaan, moet u als oudere meer zelf regelen én betalen. En veel borden in de lucht houden dus. Drie veranderingen.

Langer zelfstandig

lees meer

Langer zelfstandig

U zult langer zelfstandig moeten blijven wonen, ook als u slecht loopt of vergeetachtig wordt. Ouderen krijgen in de toekomst (vanaf 2016) alleen nog een plaats in een verpleeghuis als ze ernstig dementeren (ZZP 5) of afhankelijk zijn van een rolstoel (ZZP 6). Verzorgingshuizen verdwijnen en ook op dagbesteding wordt bezuinigd.

U kunt wel zelf een appartement huren in een woonzorgcentrum.

rolstoel

Huishoudelijke hulp verdwijnt

lees meer

Huishoudelijke hulp verdwijnt

Op dit moment krijgen 215 duizend ouderen huishoudelijke hulp via de gemeente (Wmo). Het kabinet vindt dat ouderen huishoudelijke hulp zelf kunnen regelen en betalen. Vanaf 2014 komen nieuwe aanvragen alleen nog in aanmerking voor huishoudelijke hulp via de gemeente bij een laag inkomen (tot 120 procent van het bijstandsniveau). In 2015 gaat dit ook gelden voor mensen die in 2013 al huishoudelijke hulp hadden.

schoonmaak

Meer zorgverleners

lees meer

Meer zorgverleners

U kunt met meer verschillende zorgverleners en instellingen te maken krijgen, omdat de zorgverzekeraar de verpleging betaalt en de gemeente de verzorging. 

De verpleegkundige van organisatie A komt bijvoorbeeld uw wond verzorgen en de verzorgende van B komt u daarna aankleden. Bovendien wordt er bezuinigd op verzorging. Daardoor kan het moeilijker worden om alle zorg te regelen die u nodig heeft.

 

mensen