Ik twijfel over het nut van veel verschillende medicijnen
Ja
Nee

ZORGZINE #11

Ouderenzorg

Handige tips

Meer grip op
uw oude dag.
Zes keer handig.

Veiligheid in en om huis

lees meer

Bijna honderdduizend 55-plussers komen jaarlijks bij de Spoedeisende Hulp na een valpartij in huis of op straat. Met eenvoudige maatregelen kunt u dat voorkomen. Patiëntenfederatie NPCF en Consument en Veiligheid hebben kaarten met praktische tips gemaakt.

Er zijn ook kaarten met adviezen om veilig te lopen met een rollator. Zo leert u bijvoorbeeld op de juiste manier met uw rollator de stoep op en af te gaan. 

Hulp bij zoektocht naar woning

lees meer

Het vinden van een geschikte seniorenwoning of appartement in een woonzorgcentrum is lastig, omdat er nog geen goed overzicht bestaat van alle mogelijkheden per gemeente. Maar daar komt verandering in. Er zijn websites in ontwikkeling met woningen voor ouderen. Voorbeelden zijn Zorgwoning.nl en Woonz.nl. Woonz.nl wordt in maart landelijk gelanceerd.
Zoekt u een huurwoning, informeer dan ook bij de gemeente of woningbouwcorporaties.

Wonen of eten met een groep

lees meer

Voor veel mensen is het een droom: op hun oude dag samen met vrienden wonen en gezamenlijk een tuinman, verzorgende en kok inhuren. U kunt ook aansluiten bij bestaande woongroepen. De Landelijke Vereniging van Gemeenschappelijk Wonen van Ouderen geeft een overzicht per plaats.
Ook eetkringen van of voor ouderen én buurtbewoners zijn in opkomst. Voorbeelden zijn eetclub en goed en wel.

Elkaar helpen

lees meer

Iedereen kan iets voor een ander doen. Op WeHelpen.nl kunt u reageren op een hulpvraag of aanbieden wat u graag voor een ander wilt doen.

Ook kunt u hier vrijuit hulp vragen. Of het nu gaat om een boodschap, een klus of vervoer naar het ziekenhuis. WeHelpen.nl is een marktplaats voor het vinden, verbinden en organiseren van hulp.

Voor de organisatie van hulp door familieleden en vrienden zijn er handige tools zoals een agenda en logboek.

Meer woongemak

lees meer

Aanpassingen in huis zoals een traplift of verhoogd toilet en hulpmiddelen als een sta-op-stoel zorgen dat u zich langer kunt redden in huis. Met alarmering kunt u met één druk op een knop hulp oproepen. En met behulp van automatisering gaan bijvoorbeeld de lichten in huis aan als u bijna thuis bent (domotica).
U kunt een aantal woning-aanpassingen bij het zorg- of Wmo-loket van uw gemeente aanvragen.

Zorg en verpleging

lees meer

Misschien heeft u hulp nodig bij uw persoonlijke verzorging als wassen en aankleden of heeft u behoefte aan verpleging of begeleiding. U kunt zorg en verpleging aan huis krijgen via een (thuis)zorginstelling óf deze zorg inkopen met een persoonsgebonden budget.

Voor beide heeft u eerst een indicatie (verklaring) nodig van het CIZ. Ook als u naar een verzorgings- of verpleeghuis wilt, schakelt u eerst het CIZ in.