Ik twijfel over het nut van veel verschillende medicijnen
Ja
Nee

ZORGZINE #7

Praten met je dokter

Drie ontwikkelingen

De rol van de patiënt in de spreekkamer verandert. Als patiënt hoeft u niet af te wachten wat de dokter beslist, maar heeft u meer inspraak. Vragen stellen, meedenken en -beslissen over uw behandeling worden steeds belangrijker. Drie ontwikkelingen. 

Dialoog

lees meer

Dialoog

Een goed gesprek komt van twee kanten. Zeker in de spreekkamer. U heeft daar als patiënt een belangrijke rol in. Door bijvoorbeeld uw dokter volledig te informeren over uw gezondheid: over gebruik van medicijnen, over andere lichamelijke of psychische klachten en over de situatie thuis of op het werk. Als patiënt kunt u ook vragen stellen over de diagnose en behandeling en vertellen of u de behandeling ziet zitten. In zo’n dialoog komt u samen tot de juiste behandeling.

dialoog

Keuzehulpen

lees meer

Keuzehulpen

Bewust kiezen voor een behandeling, behandelaar of ziekenhuis is lastig. Keuzehulpen kunnen u helpen om een behandeling te kiezen die bij u past. U krijgt per klacht of ziekte informatie over verschillende behandelingen, de voordelen en risico’s. Op Kiesbeter staan keuzehulpen voor allerlei klachten zoals ADHD, borstkanker en hernia. Er zijn ook internationale keuzehulpen.
Op Zorgkaart Nederland staan keuzehulpen van patiëntenorganisaties die u helpen een ziekenhuis of behandelaar te kiezen.

keuzehulpen

Samen beslissen

lees meer

Samen beslissen

Uw dokter moet u volgens de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) voldoende informeren over uw ziekte, mogelijke onderzoeken en behandelingen. Vaak zijn er verschillende mogelijkheden (rust, opereren, medicatie, niet behandelen). Bij artsen groeit het besef dat ze met patiënten moeten praten over die verschillende behandelingen en dat u een andere keuze kunt maken. Bijvoorbeeld omdat dat beter past bij uw situatie of manier van leven (Kijk hier hoe andere patiënten samen met hun arts beslissen).

 

gez-beslissingen