Ik twijfel over het nut van veel verschillende medicijnen
Ja
Nee

ZORGZINE #7

Praten met je dokter

Bereid het gesprek met uw dokter goed voor

lees meer

Het is handig om een lijstje met vragen en punten te maken en mee te nemen naar de dokter. Vraag bijvoorbeeld:

  • wat mankeer ik?
  • wat is de oorzaak?
  • wat kan er gedaan worden?
  • zijn er ook andere behandelingen?

Eerst rondkijken op internet helpt bij het stellen van de juiste vragen. Betrouwbare en goede informatie vindt u bijvoorbeeld op websites van patiëntenorganisaties (zie onze adressenbank) of op thuisarts.nl.

Neem iemand mee

lees meer

Zeker als het over uzelf en uw gezondheid gaat, is het lastig om informatie op te nemen en te verwerken en ook nog vragen te stellen. Daarom is het verstandig om iemand mee te nemen naar de dokter, zeker bij ernstige klachten.

Uw begeleider kan met wat meer afstand vragen stellen.
Hij/zij kan ook aantekeningen maken. Zo kunt u de informatie thuis rustig verwerken en samen bespreken.

Informeer uw dokter goed

lees meer

Een goede behandeling is afgestemd op uw situatie. Geef daarom een goed beeld van uw klachten: vertel hoe vaak en wanneer u pijn hebt. En informeer de dokter over andere klachten. Slikt u verschillende medicijnen met of zonder recept? Neem daarvan dan een overzicht mee. De apotheek kan dit maken. Meld ook allergieën of bijwerkingen van eerder gebruikte medicijnen.
En gebruikt u bepaalde medicijnen niet meer? Bespreek dit dan. Vertel ook met welke andere zorgverleners u contact heeft.

Domme vragen bestaan niet. Stel dus al uw vragen

lees meer

Vraag om uitleg, als u iets niet begrijpt of ergens over twijfelt. Soms zijn er meer behandelingen voor uw klachten of aandoening. Informeer naar die verschillende mogelijkheden en naar wat u zelf kunt doen.

U kunt ook vragen hoe vaak een arts de behandeling doet, wat zijn ervaring is, hoe vaak de behandeling slaagt en wat de risico’s zijn. Artsen die vaker een bepaalde behandeling doen, maken meestal minder fouten.

Vat het gesprek in uw eigen woorden samen

lees meer

Het gaat om uw gezondheid, dus het is zaak dat het advies van de dokter goed overkomt.

Herhaal de diagnose en het advies daarom aan het einde van het gesprek kort in uw eigen woorden. Zo kunt u samen met uw arts nagaan of u het begrepen hebt.

Vraag bedenktijd

lees meer

U hoeft niet direct te beslissen over een behandeling. Als u bedenktijd vraagt, kunt u overleggen met vrienden of familieleden. Of lotgenoten en patiëntenorganisaties raadplegen.

Bij twijfel over de behandeling kunt u een tweede mening van een andere arts vragen (second opinion).