Ik twijfel over het nut van veel verschillende medicijnen
Ja
Nee

ZORGZINE #13

Samen beslissen

Drie ingrediënten

Beslissen over een medische behandeling is niet gemakkelijk. De ene behandeling is niet altijd beter dan de andere. De gevolgen en risico’s kunnen groot zijn. De dokter is de deskundige, maar u weet wat bij u past en wat belangrijk is in uw leven. Steeds meer mensen beslissen daarom samen met hun dokter over hun behandeling. Drie ingrediënten voor een goede beslissing.

De vakkennis van uw dokter

lees meer

De vakkennis van uw dokter

Uw dokter kan u veel vertellen over uw ziekte en over de verschillende behandelingen die mogelijk zijn. Hij kan u informeren over de
voor- en nadelen van behandelingen en over de risico’s en resultaten.

Uw dokter kan ook uitleggen wat er gebeurt als u voorlopig niets wilt doen. Daarnaast kan hij u adviseren over een goede specialist of een geschikt ziekenhuis.

1

Aanvullende informatie

lees meer

Aanvullende informatie

Op internet, bij andere patiënten en patiëntenorganisaties kunt u aanvullende informatie vinden over verschillende behandelingen. Wat zijn bijvoorbeeld de ervaringen van anderen met een operatie? Wat zijn nieuwe ontwikkelingen? Voor steeds meer aandoeningen zijn keuzehulpen. U ziet dan welke behandelingen er voor een bepaalde ziekte zijn. Per behandeling krijgt u informatie over voor- en nadelen en resultaten. Er zijn ook keuzehulpen voor het kiezen van een ziekenhuis.

2

Kennis over uw leven

lees meer

Kennis over uw leven

U weet zelf het beste hoe uw leven eruit ziet, wat belangrijk voor u is en waar u bang voor bent. Zo wilt u misschien blijven sporten of reizen, blijven werken of geen pijn lijden. Vaak is tijd nodig om dat voor uzelf helder te krijgen. Vertel uw dokter over uw situatie, uw wensen en zorgen. Door hierover te praten met uw dokter, kunt u samen kiezen voor een behandeling die bij u past. U heeft altijd recht op inspraak bij uw behandeling. Het laatste woord is aan u.

 

3