Ik twijfel over het nut van veel verschillende medicijnen
Ja
Nee

ZORGZINE #13

Samen beslissen

Vraag uw dokter naar het ziekteverloop

lees meer

Als u hoort dat u ziek bent, gaan er veel vragen door u heen. Wat is de oorzaak? Wat kunt u verwachten? U wilt ook weten wat een behandeling doet en wat mogelijke bijwerkingen en risico’s zijn. En wat gebeurt er als u (voorlopig) niets doet?

Stel al uw vragen over uw ziekte, de oorzaak, het verloop en de behandeling aan uw dokter. Maak hier zo nodig een tweede afspraak voor. Vaak komen de vragen pas op als u thuis bent.

Vraag naar verschillende behandelingen

lees meer

Soms zijn er verschillende behandelingen en ook niet behandelen is een keuze. Vraag uw dokter naar verschillende mogelijkheden. Vertel hem wat u zelf wilt en voelt. Natuurlijk wilt u graag beter worden, maar misschien niet tot elke prijs. U bepaalt zelf wat voor u lijden is en hoe ver u daarin wilt gaan. Dat kan ook van uw situatie afhangen. En tijdens het ziekteproces kunnen uw wensen veranderen. U bent de enige die weet wat voor u het zwaarst weegt. Blijf hierover met uw dokter in gesprek.

Vraag naar voor- en nadelen van behandelingen

lees meer

Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kan een operatie uw klachten snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s. Vraag uw dokter naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling  u opleveren? Kunt u na de operatie weer sporten, verhoogt de behandeling uw overlevingskans of vermindert het de pijn?

Vraag per behandeling naar risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

Verzamel extra informatie

lees meer

Zoek informatie over uw ziekte en behandelmogelijkheden op internet. Patiëntenorganisaties en organisaties als de Hartstichting en KWF kankerbestrijding hebben goede informatie over verschillende behandelingen. Kijk niet alleen naar de kans op (snelle) genezing, maar ook naar risico’s en het effect van een behandeling op de kwaliteit van uw leven.

Andere patiënten kunnen u vertellen wat de invloed van een behandeling op hun leven is. Vraag goed door wat de behandeling voor hen betekent. 

Vraag bedenktijd

lees meer

Meestal hoeft u niet direct te worden behandeld en is er ruimte voor enkele weken bedenktijd. Bedenk wat u wilt bereiken en wat voor u belangrijk is. Nadenken over wat bij u past kan grote waarde hebben voor uw kwaliteit van leven. Het helpt u een behandeling te kiezen waar u zich goed bij voelt.

Gesprekken met uw partner, vrienden en familieleden kunnen u helpen om helder te krijgen wat u zelf wilt. U kunt ook een tweede mening (second opinion) vragen bij een andere arts.

Kies samen met uw dokter een behandeling

lees meer

U heeft genoeg informatie en weet wat u wilt bereiken en wat u niet wilt. Bespreek dan uw doelen met uw dokter en ga samen na welke behandeling daarbij past. Vertel welke behandeling u aanspreekt en waarom. Of waar u nog over twijfelt. Natuurlijk mag u ook een duidelijk advies van uw dokter vragen en dat volgen. Het is maar net waar u zich prettig bij voelt. Zo komt u samen met uw dokter tot de juiste behandeling voor u.