Ik twijfel over het nut van veel verschillende medicijnen
Ja
Nee

ZORGZINE #17

Uw eigen dossier

Tips

U kunt nu al zelf aan de slag gaan met een persoonlijk gezondheidsdossier (PGD). Zes tips.

Vraag uw medische gegevens op.

lees meer

Uw dossier, onderzoekuitslagen en foto’s bij uw zorgverleners zijn de eerste bouwstenen voor uw persoonlijk gezondheidsdossier.
U heeft recht op inzage en kopieën van al uw medische gegevens. Het medisch dossier gaat immers over u. Uw bankgegevens krijgt u al lang digitaal.

Vraag uw zorgverlener of hij uw gegevens (bij voorkeur digitaal) aan u wil meegeven of mailen.

Met onze voorbeeldbrief  kunt u uw medische gegevens schriftelijk opvragen. Een zorgverlener mag kopiekosten in rekening brengen.

Kies belangrijke gegevens.

lees meer

Neem uw medische dossiers door en kijk welke gegevens actueel zijn. Het is verstandig om diagnoses, onderzoeken en informatie over de behandeling op te nemen. Ook een overzicht van uw medicatie met merknamen, namen van werkzame stoffen, dosering en informatie over gebruik is nuttig. Geef ook aan wie de medicatie heeft voorgeschreven en hoe u deze gebruikt. Noteer van uw zorgverleners: naam, specialisme, waarvoor zij u behandelen en hun werkplek (ziekenhuis).
Begrijpt u iets niet, vraag dan uw dokter om uitleg of waar u informatie kunt vinden. Een informatieve website is Thuisarts.nl

Profiteer van een digitaal dossier.

lees meer

U kunt uw gezondheidsdossier in mappen bewaren. Maar er zijn ook digitale mogelijkheden:

  • Met Patiënt 1 voert u via een invulprogramma uw gegevens in. U kunt uw dossier ook op een pas zetten, waarop het dan gelijk in zes talen staat. Er is ruimte voor metingen, medicatiegebruik en een dagboek.
  • Quli is een dossier voor mensen met autisme. Met informatie, filmpjes en handige apps. 
  • Drimpy biedt een dossier met ruimte voor een dagboek en mogelijkheden om uw informatie te delen met artsen, familie en lotgenoten.

Deel informatie met uw naasten.

lees meer

Bij een ernstige ziekte of een onverwachte situatie hebt u vaak niet meer zelf de touwtjes in handen. Daarom is het verstandig om belangrijke informatie uit uw persoonlijk gezondheidsdossier met uw naaste(n) te delen.
Dan kunnen zij opletten dat u geen behandeling of medicatie krijgt waarop u in het verleden verkeerd hebt gereageerd.

U kiest zelf welke informatie u met uw naaste deelt. Als u dat wilt, kunt u bepaalde informatie voor uzelf houden.

Gebruik uw persoonlijk gezondheidsdossier actief.

lees meer

U profiteert pas echt van een persoonlijk gezondheidsdossier als u het actief gebruikt. Zo kunt u bijhouden hoe u uw medicijnen gebruikt en wat het resultaat is. Dat geldt ook voor een dieet of andere veranderingen in uw leefstijl. Veel chronische patiënten houden ook pijnscores bij.

Met deze informatie kunt u het gesprek met uw zorgverlener goed voorbereiden. U kunt hem van tevoren ook informatie uit uw dossier mailen. Vraag na of dat goed beveiligd kan.

Gebruik uw gegevens voor een gezonde leefstijl

lees meer

In een persoonlijk gezondheidsdossier kunt u bijhouden wat u eet, hoeveel u beweegt en hoe u zich voelt. U kunt er ook apps (programma’s voor de smartphone) aan koppelen die u bijvoorbeeld helpen om te stoppen met roken of om meer te bewegen. Op basis van uw medische gegevens en dagboek, krijgt u dan regelmatig een persoonlijk advies via uw computer of smartphone.
Een voorbeeld is de hooikoortsapp. U krijgt op basis van de pollenverwachting en uw eigen informatie een persoonlijk advies om klachten te voorkomen. Kijk op de Digitale Zorggids welke gezondheidsapps er zijn.