Ik twijfel over het nut van veel verschillende medicijnen
Ja
Nee

ZORGZINE #14

Uw medicijnen

Drie voorwaarden

Vaak schrijven verschillende artsen medicijnen voor, de apotheek maakt ze klaar en u gebruikt ze. Regelmatig helpen verzorgenden of verpleegkundigen bij het dagelijks gebruik. Het kan dus op veel fronten misgaan. In 70 procent van de gevallen weten zorgverleners niet precies welke medicijnen hun patiënten al gebruiken. Dit leidt tot onnodige opnames en zelfs tot overlijden. 
Drie voorwaarden voor veilig medicijngebruik.

Zorgvuldige zorgverleners

lees meer

Zorgvuldige zorgverleners

Medicijnen zijn getest op veiligheid, maar misschien bent u allergisch of slikt u andere medicijnen, die de werking beïnvloeden. Ook andere ziektes en zwangerschap zijn van invloed. Het is de taak van de dokter om medicijnen zorgvuldig voor te schrijven en na te gaan of ze goed bij u passen. De apotheker moet zorgen dat u de juiste medicijnen en dosering krijgt, voorzien van het juiste etiket. Verzorgenden en verpleegkundigen zijn soms verantwoordelijk voor toediening. 

1

Oplettende patiënten

lees meer

Oplettende patiënten

U weet als geen ander welke medicijnen u wel of niet (meer) gebruikt, met of zonder recept. U voorkomt problemen als u de voorschriften van de dokter opvolgt en goed oplet. Wat staat er in de bijsluiter? Klopt de informatie op het etiket met wat de dokter heeft verteld? Krijgt u in het ziekenhuis uw eigen medicijnen? Mag u bepaalde dingen niet (alcohol, grapefruit, autorijden)? Let op bijwerkingen en meld ze aan uw dokter. Net als in het verkeer voorkomt u ongelukken, als u zelf oplet. 

2

Een actueel overzicht

lees meer

Een actueel overzicht

Om u veilig te kunnen behandelen, moet uw dokter weten welke medicijnen u gebruikt. Hij heeft een juist en actueel medicatieoverzicht nodig. Daarin staat welke medicijnen u gebruikt (ook zelfzorgmiddelen) en waarvoor u allergisch bent. Bijvoorbeeld voor antibiotica. Helaas kunnen nog niet alle artsen en apotheken elektronisch uw actuele informatie inzien. Vraag daarom een actueel medicatieoverzicht op bij uw apotheek en draag het bij u. Kijk goed na of het klopt met wat u gebruikt. 

 

3