Ik twijfel over het nut van veel verschillende medicijnen
Ja
Nee

ZORGZINE #14

Uw medicijnen

Zes keer handig

Zo gebruikt u uw
medicijnen veilig

Patiëntveiligheidskaarten

lees meer

Patiëntenfederatie NPCF heeft kaarten met tips om uw medicijnen veilig te gebruiken. Zo is er een kaart met algemene tips, een kaart met tips over herhaalrecepten en één over het medicatieoverzicht. Voorbeelden van tips zijn:

  • Houd zelf bij welke medicijnen u wel of niet slikt;
  • Informeer uw behandelaar over alle medicijnen die u gebruikt;
  • Vraag na uw behandeling een nieuw medicatieoverzicht;
  • Let op als uw medicijnen of de verpakking er anders uitzien.

Bijsluiters

lees meer

In de bijsluiter staat informatie over een goed gebruik van medicijnen en bijwerkingen. Bijsluiters zijn vaak niet makkelijk te begrijpen door de vele informatie, soms moeilijke woorden en kleine letters.

Veel apotheken hebben eigen bijsluiters, die beter leesbaar zijn.
Op www.cbg-meb.nl vindt u de tekst van de bijsluiter in een groter lettertype. Voor blinden en slechtzienden zijn bijsluiters in braille beschikbaar. Ook is er een nationale bijsluitertelefoon: 0900 - 0125. 

Medicijndozen en -wekkers

lees meer

Als u verschillende medicijnen gebruikt, raakt u gemakkelijk het overzicht kwijt. Een medicijndoos met aparte vakken voor de verschillende slikmomenten is een handige geheugensteun. Er zijn dozen voor een dag en voor een week, soms voorzien van een alarm. Ook zijn er medicatierollen. Vraag hiernaar bij uw apotheek.

Een medicijnwekker waarschuwt u dat het tijd is voor uw medicijnen. Er zijn zelfs wekkers die na een halfuur nog een sms sturen. Deze keuzewijzer helpt u kiezen.

Handige Apps

lees meer

Er zijn allerlei Apps die helpen bij veilig medicijngebruik. Ze herinneren u aan het juiste tijdstip, maar kunnen meer. Zo houdt de nieuwe MemoMedic ook de medicijnvoorraad bij en vraagt op tijd een nieuw recept aan bij huisarts en apotheek. Een persoonlijk dossier bevat uw medicijnoverzicht en geeft aan waar u eventueel allergisch voor bent.

Er zijn ook Apps Antdepressiva waarin u kunt bijhouden hoe u zich voelt, zoals de App Start & Stop Antidepressiva van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Meldpunten

lees meer

Bekijk ervaringen van andere medicijngebruikers. Ook uw ervaring met medicijnen is waardevol voor anderen! Laat uw ervaring achter op:

U kunt bij Lareb bijwerkingen melden met als doel geneesmiddelen en vaccins te helpen verbeteren.

Digitaal medicijnoverzicht

lees meer

Via steeds meer apotheken kunt u een digitaal medicijnoverzicht krijgen. Bijvoorbeeld via mijn medicijncoach. U krijgt niet alleen een actueel medicijnoverzicht, maar ook informatie over bijwerkingen en tips.

U kunt ook bijhouden hoe u uw medicijnen gebruikt en vragen of uw arts of apotheek meekijkt.

Met de App Medicijnscanner maakt u zelf een overzicht door de barcodes in te scannen met uw smartphone.