Ik twijfel over het nut van veel verschillende medicijnen
Ja
Nee

ZORGZINE #9

Zorgverzekering 2013

Zet alles voor uzelf goed op een rij met onze checklist.

lees meer

Een zorgverzekering kiezen is ingewikkeld. Patiëntenfederatie NPCF heeft daarom de checklist ‘Heeft u de juiste zorgverzekering’ gemaakt. Als u de vragen beantwoordt, krijgt u advies over waarop u kunt letten bij het kiezen van uw zorgverzekering. Als u alle vragen heeft ingevuld, krijgt u nog eens alle adviezen op een rij. Het invullen van de checklist kost 10 minuten. 

Vergelijk zorgverzekeraars op een onafhankelijke website.

lees meer

Vergelijkingssites kunnen (mede) betaald worden door een zorgverzekeraar en zijn dan niet onafhankelijk. Een onafhankelijke vergelijkingssite is: de Zorgvergelijker van de Consumentenbond, aanbevolen door patiëntenfederatie NPCF. Met de Zorgvergelijker kunt u bepalen welke zorgverzekering de beste dekking voor de laagste premie biedt, op basis van uw wensen. De zorgverzekeraars zijn beoordeeld op de prijs/kwaliteit verhouding en de service.

Let niet alleen op de premie, kijk ook naar andere polisvoorwaarden.

lees meer

Het basispakket is gelijk. Toch zijn er verschillen. Zo zijn er naturapolissen, waarbij u de zorg alleen volledig vergoed krijgt als uw verzekeraar een contract heeft met uw zorgverlener. Met een restitutiepolis krijgt u bij elke zorgverlener dezelfde vergoeding. Als er geen contract is met uw zorgverlener, moet u bij deze polis vaak de rekening voorschieten. Ga na met welke zorgverleners uw verzekeraar een contract heeft. En hoe hij de zorg vergoedt, als er geen contract is.

Ga na of uw aanvullende verzekering nog bij u past.

lees meer

Wilt u komend jaar (weer) een aanvullende zorgverzekering? Bedenk dan eerst welke zorg u nodig heeft en of u die zorg zelf wilt betalen. Kijk daarna in welk aanvullend pakket de gewenste zorg zit en of de kosten tegen de baten op wegen. Een aanvullende verzekering vergoedt vaak niet alle kosten.

Let op: ook de dekking en prijs van uw huidige aanvullende verzekering kunnen veranderd zijn. 

Bespaar door een collectieve zorgverzekering af te sluiten.

lees meer

De collectieve korting op de basisverzekering kan oplopen tot 10% en is vaak 7 of 8%. U kunt profiteren van een collectieve zorgverzekering via uw werk. Maar er zijn ook verenigingen die een collectieve verzekering aanbieden. Zo hebben ouderenbonden en patiëntenorganisaties vaak collectieve contracten afgesloten met verschillende zorgverzekeraars. Raadpleeg de websites van onze leden.
Op de Zorgvergelijker ziet u bij ‘details verzekering’ via welke collectiviteiten u zich kunt verzekeren.

Wilt u overstappen, doe dat dan voor de Kerst.

lees meer

U kunt uw zorgverzekering opzeggen tot 31 december 2012 en u moet een nieuwe verzekering afsluiten voor 1 februari 2013. Maar kies uw nieuwe zorgverzekeraar voordat u uw huidige verzekeraar opzegt. Uw nieuwe verzekeraar moet u accepteren voor het basispakket, maar mag u weigeren voor de aanvullende verzekering en tandartsverzekering. Ga daarom eerst na of u daarvoor wordt geaccepteerd.
Heeft u eind november nog geen polisaanbod ontvangen, bel of mail dan uw verzekeraar.