Ik twijfel over het nut van veel verschillende medicijnen
Ja
Nee

ZORGZINE #19

Zorgverzekering 2014

Benut onze hulp bij vergelijken zorgverzekeringen 2014

lees meer

Welke verzekeringspolis bij u past, hangt af van uw situatie (zoals een chronische ziekte en zorgbehoefte). Patiëntenfederatie NPCF heeft daarom samen met patiëntenorganisaties een hulp bij het vergelijken van zorgverzekeringen 2014 gemaakt.

Als u deze hulp stap voor stap invult, krijgt u tips en een toelichting op maat. Zo weet u waar u op moet letten bij de keuze van uw zorgverzekering in 2014.

Let niet alleen op de premie

lees meer

Kijk ook goed naar de polis. Voor de basisverzekering bieden zorgverzekeraars verschillende polissen aan. Zo zijn er naturapolissen waarmee u terechtkunt bij gecontracteerde zorgverleners. Ook zijn er polissen waarbij u zelf een zorgverlener kiest en de kosten vergoed krijgt (restitutiepolis). En dan zijn er nog combinaties van natura- en restitutiepolissen.
Let ook op regels die zorgverzekeraars hanteren bij de vergoeding van medicijnen (voorkeursbeleid) en wat dat voor u betekent.

Ga na of uw verzekeraar contracten heeft met uw zorgverleners

lees meer

Meer dan de helft van de verzekerden heeft een naturapolis. Daarmee kunnen ze terecht bij zorgverleners die een contract hebben met hun zorgverzekeraar. Op de website van zorgverzekeraars ziet u met welke zorgaanbieders zij contracten hebben.

Ga na of de zorgverzekeraar van uw keuze ook zorgverleners van uw keuze heeft gecontracteerd. Bedenk daarbij waar u heen wilt, als u ziek zou worden.

Kijk naar voor- én nadelen van een internetpolis

lees meer

Bijna alle zorgverzekeraars bieden ook een internetpolis aan. Alles, van vraag tot declaratie, moet u online afhandelen. Deze polis is zo’n honderd euro per jaar goedkoper.

Laat ook nadelen meewegen bij uw keuze. Zo is de dienstverlening beperkt.

Als u een vraag heeft, moet u die online stellen. Soms kunt u ook uw medicijnen alleen via internet bestellen. Kijk ook hier verder dan de premie.

Verzeker alleen aanvullend wat u nodig heeft en niet zelf wilt betalen

lees meer

U verzekert met een aanvullende verzekering zorgkosten die niet door de basisverzekering gedekt worden, zoals tandzorg, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en orthodontie.

Als u hoge zorgkosten verwacht, kan een aanvullende verzekering voordelig zijn. Reken van tevoren uit of de kosten van bijvoorbeeld fysiotherapie opwegen tegen de premie. Houd er rekening mee dat de aanvullende verzekering meestal niet alle kosten vergoedt.

Zeg uw aanvullende polis niet op voordat u een nieuwe heeft

lees meer

Voor de basisverzekering moet iedere zorgverzekeraar u accepteren. Dat geldt niet voor de aanvullende verzekering. Ga daarom eerst na of een andere verzekeraar hiervoor toelatingsvoorwaarden hanteert. Zeg in dat geval uw aanvullende verzekering pas op, als u zeker weet dat uw nieuwe zorgverzekeraar u heeft geaccepteerd.

U bent niet verplicht om uw basisverzekering en aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten.